, , ,

Auto-immuunziekten, een steeds groter probleem

Iedereen kent tegenwoordig wel iemand met een auto-immuunziekte. Al heeft uw buurvrouw geen last van diabetes, dan heeft u wellicht wel een neefje met de ziekte van Crohn. Waar het lijstje met auto-immuunziekten twee decennia terug nog uit zo’n 20 aandoeningen bestond, barst het lijstje vandaag de dag uit zijn voegen met maar liefst 156 geregistreerde auto-immuunaandoeningen!

Onnoemelijk veel studies wijzen er ook op dat onze algemene levensstijl (voeding, beweging, stress), naast dwang- en overmatig pillengebruik, comfortgericht- en vermijdingsgedrag, en toxisch gedrag en relaties niet te ontkennen oorzaken zijn hierbij. Auto-immuunziektes gaan dan ook vaak hand in hand met burn-out, depressies, chronische hyperventilatie, angst en andere zogenaamde welvaartsziektes van deze tijd. Lifestyle verandering is bijzonder lastig voor de gehaaste, uitgeputte en motivatiezoekende maar het biedt op lange termijn wel meer garanties. Ik – ex Hashimoto patiënt – raad het iedereen ten zeerste aan.

Acute en chronische ontstekingen

Een ontsteking is een normale natuurlijke afweerreactie van je lichaam op pijn. Het ontstaat als onze witte bloedcellen (die antistoffen aanmaken zoals immunoglobulines) vechten om ons te beschermen tegen een infectie veroorzaakt door bijvoorbeeld een bacterie of virus. Ook kan het optreden wanneer het lichaam verwond raakt.

Een acute ontsteking is een onmiddellijke reactie van je lichaam op de beschadiging van weefsel. De 5 typische kenmerken hierbij zijn: roodheid, warmte, zwelling, pijn, verminderd functioneren. Dit zijn dus symptomen van bescherming en herstel omdat je lichaam niet verder zou aangevallen of kwetsbaar worden. Je persoonlijk interne leger (witte bloedcellen) heeft maar één missie: dit afgebroken weefsel uit je lichaam (via pus, een vloeibare substantie die bestaat uit dode witte bloedcellen en bacteriën) te vernietigen en te laten verdwijnen.

Chronische ofwel laaggradige – ‘stille’ ontstekingen zijn diegene die voor het meeste averij zorgen. Het zijn de stille slopers van je gezondheid. Net omdat er geen acuut signaal is zoals pijn of zwelling, maar je immuunsysteem is wel voortdurend geactiveerd, niet om te vernietigen maar als noodoplossing om ervoor te zorgen dat ziekteverwekkers zich minder zouden vermenigvuldigen. Omdat je deze soort ontstekingen niet echt voelt kan het jaren duren alvorens je immuunsysteem overwerkt geraakt. Dit kan leiden tot het ontstaan van reumatische aandoeningen, zoals artrose en osteoporose maar dus ook auto-immuunziektes zoals diabetes type 1, Guillain-Barré, Bechterew, Graves, Hashimoto..

Wat kan ikzelf doen? Veel!

6 belangrijke maatregelen die je zelf kunt treffen om laaggradige ontstekingen te genezen en voorkomen zijn: goed slapen, je stress verminderen, meer zonlicht, Vitamine D, detoxen, en ontstekingsremmende voeding eten. Kan je dit niet alleen schakel dan hulp in (mentor, diëtist, kinesist, …). Zie het als investering. Neem meer hoederschap op van je eigen tempel: je fantastisch intelligent lijf. Niet te veel meer twijfelen of je gezondheid alleen in de schoot van overbevraagde huisdokters leggen. Iedereen die hiermee aan de slag gaat zegt hetzelfde: ‘ik had hier veel vroeger mee moeten van start gaan’.

Stressvermindering komt neer op je tijd, ruimte en orde beter beheren en het beter balanceren van je energie, je gedachten en je emoties. Het vertrekt vanuit het verleggen van het anker-, controle- en rustpunt: van buiten jezelf naar bij jezelf. Balans opmaken van je energiebronnen en -vreters helpt, om terug beter te kunnen ‘branden‘. Meer doen/zoeken van wat/wie je energie geeft en minder doen/zoeken van wat je energie ontneemt. Dagelijks praktijk van rustbevordering door wandelen, schrijven, creatief zijn, meditatie helpt enorm, naast luidop denken en je hart durven luchten. Begin met kleine stapjes, omarm je dipjes maar haak niet af.

Niet vullen maar voeden, het geldt nog het meest wat voeding betreft. Het immuunsysteem bevindt zich in je hele lichaam. Onder meer onze huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel maken er deel van uit. Dat brengt ons op de cruciale functie van de dunne darm, die voor wel 80% verantwoordelijk zijn voor het functioneren van je immuunsysteem. Alles wat we eten passeert onze dunne darm. Daarom, durf wat meer te vasten, periodiek of deeltijds (intermittent fasting). Wees selectiever, kritischer, kies voor steeds meer onbewerkt, oorspronkelijker, kleurrijker, lichter. Vermijd te veel suiker. Meer (groene) groente, fruit en veel water in het algemeen. Enkele voedingsmiddelen die ook kunnen helpen naar een ontstekingsvrijer leven. Ze zijn lekker in smoothies, havermout, yoghurt of salades. Of gewoon uit de hand, natuurlijk. En het liefst zo vers en onbespoten van bij de boer mogelijk:

bladgroente, blauwe bessen, granaatappel, ananas, mango, koolgroenten, olijfolie, vette vis, groene thee, knoflook, honing, kruiden (zoals kurkuma, kaneel, koriander, gember).

Veel succes!

Steve

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *